Modal Verb Basics Quiz

Modal Verbs Overview
Modal Verbs Overview. Kenneth Beare

This quiz asks you to match each sentence about Jack to its explanation. Reach each sentence and read the possible meanings until you find a sentence that expresses the main idea. Match the following statements with the meaning below. 

  1. Jack could get to work earlier.
  2. Jack must get to work earlier.
  3. Jack should get to work earlier.
  4. Jack needs to get to work earlier.
  5. Jack might get to work earlier.
  6. Jack has to get to work earlier.
  1. Jack couldn't get to work earlier.
  2. Jack doesn't have to get to work earlier.
  3. Jack mustn't get to work earlier.
  4. Jack shouldn't get to work earlier.

 

  • It's absolutely necessary for Jack to get to work earlier.
  • It's possible for Jack to get to work earlier.
  • Jack's unable to get to work earlier.
  • It isn't necessary for Jack to get to work earlier.
  • It's forbidden for Jack to get to work earlier.
  • It's important for Jack to get to work earlier.
  • It's a good idea for Jack to get to work earlier.
  • It's absolutely necessary for Jack to get to work earlier and someone forces him to do so.
  • It's a good idea for Jack to get to work earlier.
  • It isn't a good idea for Jack to get to work earlier.
  • It's a possibility that Jack might get to work earlier.

 

Modal Verb Quiz Answers with Explanations

1. Jack could get to work earlier.

Answer: It's possible for Jack to get to work earlier.

2. Jack must get to work earlier.

Answer: It's absolutely necessary for Jack to get to work earlier.

3. Jack should get to work earlier.

Answer: It's a good idea for Jack to get to work earlier.

4. Jack needs to get to work earlier.

Answer: It's important for Jack to get to work earlier.

5. Jack might get to work earlier.

Answer: It's a possibility that Jack might get to work earlier.

6. Jack has to get to work earlier.

Answer: It's absolutely necessary for Jack to get to work earlier and someone forces him to do so.

7. Jack couldn't get to work earlier.

Answer: Jack's unable to get to work earlier.

8. Jack doesn't have to get to work earlier.

Answer: It isn't necessary for Jack to get to work earlier.

9. Jack mustn't get to work earlier.

Answer: It's forbidden for Jack to get to work earlier.

10. Jack shouldn't get to work earlier.

Answer: It isn't a good idea for Jack to get to work earlier.

Did you have a hard time understanding? Here is a quick guide to basic modal verb usage.

Learn more about modals with this discussion about modal verbs of probability

Format
mla apa chicago
Your Citation
Beare, Kenneth. "Modal Verb Basics Quiz." ThoughtCo, Jul. 1, 2017, thoughtco.com/modal-verb-basics-quiz-1210759. Beare, Kenneth. (2017, July 1). Modal Verb Basics Quiz. Retrieved from https://www.thoughtco.com/modal-verb-basics-quiz-1210759 Beare, Kenneth. "Modal Verb Basics Quiz." ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/modal-verb-basics-quiz-1210759 (accessed November 21, 2017).